2014. június 11.
Le a gátlásokkal! – Párcsere az Udvarszínházban

Kalandos úton jutott Cseke Péter direktor ahhoz a kézirathoz, amelynek bemutatója az Udvarszínházi esték nyitó előadása lesz július 19-én. Jurij Poljakov Párcsere című színművét Magyarországon Kecskeméten láthatja első ízben a közönség – először az Udvarszínházban, majd ősztől a nagyszínházi bemutatót követően, a kamara színházban.

- Hol talált rá a Magyarországon még nyomtatásban sem elérhető darabra?
- Egy íróasztalfiókban… Olvastam a szerző egyik regényét, ami annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy megkerestem a műfordítót. Szerettem volna megtudni, hogy Jurij Poljakov írt-e színműveket. Szerencsém volt: a fordító fiókjában ott lapult egy Magyarországon még soha nem publikált színmű, a Homo Erectus. Ennek a bemutatóját tartjuk Párcsere címmel július 19-én az Udvarszínházban.

- A szerzővel is sikerült felvenni a kapcsolatot?
- Nagyon népszerű íróról van szó, aki közéleti szerepet is vállalt hazájában. Éppen ezért nehéz összehozni vele személyes találkozót. Azonban bízom benne, hogy az őszi nagyszínházi díszbemutatón Kecskeméten köszönthetjük Jurij Poljakovot.

- A cím nagyon ígéretes: kik, miért és hogyan döntenek a párcsere mellett?
- A darab kiindulópontja egy újsághirdetés: újgazdag orosz házaspár swingeléshez keres párokat. Két pár kerül képbe, akikkel létre is jön a találkozó, és megkezdődik a Párcsere. Ám végül a fizikai vetkőzés helyett lelki levetkőzés kerekedik egy váratlan vendég megérkezése után.
- Kiket láthatunk az előadásban?
- A váratlan vendéget Ferencz Bálint, a szülőket Réti Erika és Kiss Jenő, a három pár: Danyi Judit és Kőszegi Ákos, Pál Attila és Decsi Edit, valamint Csapó Virág és Kiss Zoltán.

- Csapó Virág a társulat új tagja. Honnan érkezik Kecskemétre?
- Kaposvárról, mégpedig férjével, Kocsis Pállal együtt. Mindketten tanítanak a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. Az osztályuk az idei Szín-Táron Csehov Három nővérét mutatta be nagy sikerrel.

- Miért döntött úgy, hogy az Udvarszínháznak „adja” az egyik premiert? Ennyire fontos a nyári bemutatkozási lehetőség a színház életében?
- A közönségünk szereti és igényli a könnyed, ugyanakkor tartalmas szórakozást biztosító nyári színházat. A Városháza díszudvara zsúfolásig megtelik ezeken az estéken. Támogatás híján saját erőnkből próbálunk megtenni mindent, hogy folytathassuk a több mint 10 éves hagyománnyal rendelkező sorozatot. Például azzal, hogy ősbemutatóval nyitjuk meg az Udvarszínház kapuit.

- Hamarosan itt a nyár. Igazgató úr milyen tervekkel vág neki a pihenésnek?
- Túl sok tervezésre nem volt szükség, hiszen nyáron is sok feladatunk lesz. Június 7-8-9-én az Újvilág Passió bemutatójával kezdtük a nyári szezont az Arborétumban, majd elkezdjük próbálni a Párcserét, közben egy sor meghívásnak kell eleget tennünk… Talán augusztus második felében jut 1-2 hét a pihenésre, utazásra. De a terveinket könnyen felülírhatja, hogy nagyobbik lányunk akkorra várja harmadik gyermekének születését.

- A harmadik unoka is kisfiú?
- Egyelőre nem tudjuk, de lányomék nagyon szeretnének egy kislányt.