2011. március 30.
Az elnökségbe választották Cseke Pétert

A Magyar Színházi Társaság elnökségi tagjává választották Cseke Pétert a szervezet rendkívüli tisztújító ülésén. A kecskeméti Katona József Színház direktora a színházi szakmán belüli megosztottság csökkentését tekinti feladatának.

- Azért fogadtam el a felkérést, mert meggyőződésem szerint történelmi lehetőség előtt állunk - mondta el kérdésünkre Cseke Péter. - Az előadóművészeti törvény elfogadása óta eltelt annyi idő, ami elég volt ahhoz, hogy megtapasztaljuk a törvény erősségeit és hibáit. Pontosan tudjuk, hogy mely területeken lenne szükség változtatásokra. Kérdés, hogy a szakma képes-e egységes álláspontot megfogalmazni, amely alapján kezdeményezhető a jogszabály módosítása.

A Magyar Színházi Társaság elnökségi tagjaként azt tekintem feladatomnak, hogy ennek az egységnek a kialakításán dolgozzam. Nincsenek illúzióim. Tudom, hogy komoly erőfeszítésekre lesz szükség. Éppen ezért határoztam el, hogy ha eredménytelennek látom a közös munkát, akkor lemondok az elnökségi tagságról. Nem a tisztségek halomzása a célom, hanem az, hogy éljünk a színházi szakma előtt álló lehetőséggel.

A Magyar Színházi Társaság 1997-ben jött létre a Magyar Színházművészeti Szövetség jogutódjaként. Az alapszabályban foglaltak szerint a társaság felvállalta többek között a színházi területen működő szakmai szervezetek és intézmények képviseletét, a színházi értékek védelmét, valamint a színházi kultúra vonzerejének fejlesztését. A Magyar Színházi Társaságnak 23 fővárosi és 26 vidéki színház a tagja, valamint több egyesület.

A hétfői tisztújításon az alapszabály módosításával tizenegy főre nőtt az elnökség létszáma, amelynek Cseke Péter mellett többek között Hegedűs D. Géza, Novák Eszter, Takács Katalin, Márta István is a tagja lett.